Kulturnatten 2011 København

Aktive Kanonérer er en lille kreds som i 2006 startede klubben fordi vi synes, det er spændende at bygge og skyde med forladekanoner.

Vores kanoner er hjemmelavede modeller af gamle ’ægte’ kanoner i en størrelse, så vi kan  tumle dem. Nogle er bygget efter de gamle tegninger til Kronborgs kanoner, nogle har skibskanoner som forbillede og en enkelt har en fortid som signalgiver på en fregat og er således lige så gammel som hele kanonérgruppen tilsammen.

En del af udfordringen er at skyde præcise skud. Vi har været en del af orkestret ved en opførelse af H C Lumbyes ’Slaget ved Isted’ hvori der indgår 19 kanonskud og da Regentparret i september 2005 besøgte Københavns Vestegn var vi hyret til at skyde en festlig 27 skuds salut fra Mosede Fort mens de sejlede ind til anløbsbroen i Chaluppen.

Mindre kan også gøre det: Det almindelige er 3 skud med hver kanon et ’Danske Løsen som et festligt indslag ved byfester, eller andre situationer, hvor man ønsker lidt ud over det sædvanlige.

Vi bruger sortkrudt og skyder kun løse skud, der kommer ingen kugler eller andre farlige ting ud så selv i et parcelhuskvarter er en salut mulig 
 
(’Lidt kongelig har man vel lov at være’).

Fordelen ved vores små kanoner er, at tilskuerne kan være så tæt på at de kan se, hvad der foregår og naturligvis kan man komme hen og ’klappe’ kanonerne mellem skuddene og se vores flotte håndværk.

Hver kanon repræsenterer et uoverskueligt antal arbejdstimer. Alle dele til lavetter, reperter og forme til løbet er individuelt fremstillet af en fra gruppen, kun selve støbningen af løbene er udført af professionelle for at opnå maksimal sikkerhed.

Træet stammer i nogle tilfælde fra historiske genstande fra de oprindelige lavetter på Kronborg eller  krigsskibet ’Indfødsretten’ som blev sænket ud for Trekroner efter Slaget på Rheden 1801.

I fremstillingsprocessen har vi fået kendskab til en masse spændende gamle teknikker for at opnå bedst mulig lighed med de oprindelige forbilleder. Kronborgskanonerne holdes dog i nogle tilfælde som blankpolerede skuestykker, hvor messing erstatter alle de oprindelige jernbeslag.

Vi har venskabelig tilknytning til Mosede Fort Museet for 1. Verdenskrig, hvor vi deltager i Befæstningens Dag sidste søndag i september

 

Senest opdateret: 11. maj 2022

Til top
Copyright © Aktive Kanonérer